Wat is Cloud Computing?

Wat is Cloud Computing?

Wat is Cloud Computing?

Cloud Computing

Bedrijven maken dagelijks al gebruik van een of meerdere clouddiensten. Denk bijvoorbeeld aan telebankieren. Toch vragen veel bedrijven zich regelmatig af: is cloud nu iets voor mijn bedrijf?

Cloud Computing bestaat al veel langer dan menigeen denkt. Softwareleveranciers bieden al langer hun producten aan via het internet. Denk hierbij aan bedrijven zoals Exact. Ook het opslaan van gegevens buiten de deur wordt al langer aangeboden door diverse bedrijven.

Deze marktontwikkeling is zich steeds sneller gaan ontwikkelen en is op een gegeven moment cloud genoemd. Mede door de snelle ontwikkeling die het cloud de laatste jaren heeft doorgemaakt zijn er vele vormen van cloud oplossingen ontwikkeld. Hierdoor is het cloud concept beschikbaar gekomen voor alle bedrijven en specifieke behoefte.

SaaS, PaaS, IaaS, Wie?

Dagelijks komen steeds meer diensten en producten beschikbaar voor de cloud. De ene na de andere dure term wordt hiervoor gebruikt om deze diensten aan te kunnen bieden waardoor ondernemers door het bos de bomen niet meer zien. Een ondernemer wil simpel weten wat cloud computing voor zijn bedrijf betekend. Wat gaat dit per maand kosten en wat levert het hem op. Is zijn bedrijf klaar is voor de cloud en hoe veilig is het.

Te vaak zit ik samen met mijn klanten aan tafel met cloud aanbieders die zoveel vakjargon gebruiken dat het voor de ondernemer gaat duizelen. Terwijl de ondernemer wil weten wat het grote voordeel voor zijn onderneming is om gebruik te maken van de diensten van de aanbieder. Ik merk te vaak dat cloud aanbieders hier te weinig op inspelen en onvoldoende duidelijk kunnen maken wat hun toegevoegde waarde is.

Gelukkig zijn er ook leveranciers die goed in staat zijn om klanten op een heldere manier uit te leggen wat de voordelen zijn om naar de cloud te gaan.

Voor wie is cloud geschikt

Het is simpel, cloud computing is geschikt voor iedere onderneming. Steeds meer bedrijven zien ook de voordelen van het werken in de cloud. Ze hoeven zelf niet meer te investeren in een netwerk. Het onderhoud van het netwerk en servers gebeurd door de cloud leveranciers en u als ondernemer hoeft zich hierover niet meer druk om te maken. De cloud leverancier is verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van de systemen en het maken van backup’s.

Cloud oplossingen zijn misschien niet direct aantoonbaar goedkoper, maar het bespaart u om de 4 á 5 jaar opnieuw te investeren in nieuwe hardware of software. U bespaart op onderhoud, op zaken zoals verzekering en elektriciteit. Maar wat heel belangrijk is u investeert in continuïteit en veiligheid van uw belangrijke bedrijfsprocessen. Niet elke onderneming is groot genoeg om specialisten in dienst te hebben die dit kunnen regelen. Een goede cloud aanbieder neemt u als ondernemer veel werk en zorgen uit handen.

Cloud is constant in beweging en JME-Consultancy volgt deze ontwikkeling en adviseert klanten de juiste keuze te maken die past bij hun organisatie. Wilt u een keer vrijblijvend van gedachten wisselen over de mogelijkheden die de cloud uw onderneming kan bieden? We komen graag een keer langs om dit met u op een begrijpelijke manier te bespreken.